Gå til hoved indhold

Du lærer børn og unge at udtrykke sig

Som dansklærer bliver du ekspert i sprogbrug og skriftlig og mundtlig formidling. Med din  viden kan du hjælpe børn og unge med vigtige fundamentale kompetencer som f.eks. læsning, stavning og kildekritik i forhold til f.eks. information på digitale platforme eller AI-genereret indhold.

Du kan også inspirere dem til selv at kunne udtrykke sig klart og tydeligt. Give dem modet og evnen til at kunne sætte ord på deres meninger. Eller lysten til at lede tankerne eller fantasien ned på papir og udfolde sig kreativt med ord. 

Som dansklærer opbygger du ofte tætte relationer til dine elever og hjælper dem med at udvikle deres identitet og selvforståelse.

Litteraturens verden bliver dit arbejde

Som dansklærer får du chancen for at dykke ned i litteraturens verden og dele din passion for forskellige tekster og forfattere med dine elever. 

Husker du selv de første bøger, der gjorde stort indtryk på dig? Du kan åbne børn og unges øjne for den myriade af berigende verdner, der gemmer sig i litteraturen:

  • Give dem empati og indsigt ved at kunne leve sig ind i en karakters liv.
  • Give dem udsyn og perspektiv ved at tage dem med på tidsrejser eller til fjerne steder, som de ellers aldrig ville kende til.
  • Give dem et vindue til andre menneskers tanker og følelser eller et spejl af genkendelse i karakterer, der ligner dem selv og står med samme udfordringer. 

Hvis du vælger dansk for 1.-6. klassetrin vil det hovedsageligt være børnelitteratur. Hvis du vælger dansk for 4. - 10. klassetrin vil det både være ungdomslitteratur, litteraturhistorie og dansk litteraturs kanon.   

Danskfaget giver dig også mulighed for at formidle og diskutere dansk kultur, historie og samfundsforhold.

Du skal vælge en målretning

Du skal beslutte, om du har mest lyst til at specialisere dig i at undervise små elever fra 1. - 6. klasse eller store elever fra 4. - 10. klasse i dansk. Vil du være med til at lære eleverne at gå i skole? Eller vil du være med til at gøre eleverne klar til at komme til eksamen og videre i livet?

Når du har valgt, vil det være en god idé, at resten af dine undervisningsfag også retter sig mod samme klassetrin, sådan at du generelt underviser i indskoling, mellemtrin eller udskoling.

Adgangskrav til dansk

Udover adgangskravene til læreruddannelsen er der også adgangskrav til hvert undervisningsfag:

  • Undervisningsfaget dansk kræver Dansk A

Du finder alle adgangskrav på læreruddannelsens side om adgangskrav og optagelse. 

Valg af øvrige undervisningsfag

På læreruddannelsen skal du vælge tre fag i alt, som du vil kunne undervise i. Hvis du vælger at blive dansklærer, ser dit valg af øvrige undervisningsfag sådan ud: 

  • Du får dansk i de første to studieår
  • Du skal senere vælge to undervisningsfag mere, som du afslutter bagefter

Når du skal vælge de to øvrige undervisningsfag, får du mulighed for at høre om fagene fra en underviser og en studerende. Du kan se listen med de 17 mulige undervisningsfag, og læse om de øvrige grundfag, du skal have på læreruddannelsens side om indhold og studieliv.

Vejledning om uddannelsen

Trine er vejleder for læreruddannelsen og kan hjælpe dig med dine spørgsmål om uddannelsen.