Gå til hoved indhold

Om workshoppen

Ioniserende stråling kan opstå både naturligt fra radioaktive kilder eller kosmisk stråling, samt menneskeskabt i form af røntgenstråling. Når kroppens celler udsættes for ioniserende stråling, kan det resultere i DNA-skader, der potentielt kan udvikle sig til kræft.

På trods af dette, anvendes ioniserende stråling i stor udstrækning på landets hospitaler, både til røntgenundersøgelser, scanninger og strålebehandling.

I denne workshop vil vi fokusere på, hvordan røntgenstråling kan anvendes til at diagnosticere og behandle kræft, samtidig med at vi holder øje med, hvor stor en stråledosis patienten modtager. Eleverne vil undersøge, hvor meget stråling der skal til for at tage et røntgenbillede, og finde ud af, hvad man kan se på et røntgenbillede.

Workshoppen vil også indeholde øvelser, hvor eleverne selv får lov til at planlægge en strålebehandling, hvor risikoorganerne skal undgå stråling. Dette vil give dem en praktisk forståelse af de udfordringer og overvejelser, der er forbundet med brugen af ioniserende stråling i medicinsk sammenhæng.

Hvad I kan forvente?

Workshoppen starter med et kort oplæg om røntgenstråling og strålebiologi, hvor eleverne præsenteres for ioniserende strålings påvirkning på kroppen. Derefter deles klassen op i grupper, hvor radiografstuderende vil guide eleverne gennem øvelserne.

Øvelser

  • Tag et røntgenbillede og mål stråledosis
  • Beregning af stråledosis
  • Se på røntgenbilleder med normal anatomi, sygdomme og fremmedlegemer
  • Indtegning af risikoorganer på scanninger til stråleterapi

Gymnasiefag i fokus

  • Fysik
  • Biologi

Booking og spørgsmål

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til booking af en workshop, er du velkommen til at kontakte os på brobygning@ucn.dk.

Book en workshop

Samtykkeerklæring *

Du bør ikke indsende personfølsomme informationer via formularen. Du kan til enhver tid bede om at få slettet dine informationer på ucnkom@ucn.dk.

Kom forberedt

Inden en workshop anbefaler vi, at eleverne gennemfører www.velkommentilucn.dk.

Her får de en let, legende og bred introduktion til UCN og vores uddannelser, ligesom de får mulighed for at møde nogle af vores studerende.