Gå til hoved indhold

Til forældre: Snak sammen om studievalg

Som forælder kan være svært at vejlede, når dit unge mennesker skal til at vælge videregående uddannelse.

Derfor får du denne samtaleguide, som kan hjælpe dig med at komme godt rundt om alt det, der har betydning for dit unge menneske – og for deres valg af studie.

Kort om samtaleguiden

Vores samtaleguide består af fem grundlæggende råd, som bl.a. tager udgangspunkt i karrierevejlederne Rie Thomsen og Rita Buhls tanker.

Meningen er, at de sammen og hver for sig danner udgangspunkt for gode overvejelser og samtaler hen mod det endelige studievalg.

Råd 1: Vær åben og nysgerrig

Det danske uddannelsessystem udvikler sig hele tiden. Det samme gør uddannelsestilbuddene og retningerne. Der er mange veje ind og mange kombinationer. Og dermed også mange muligheder for de unge i dag.

I stedet for at kredse særlige uddannelser ind eller sætte konkrete rammer op på forhånd, anbefaler vi, at I sammen med den unge breder feltet ud.

Spørg ikke hvad, de vil være eller hvilket arbejde, de kunne tænke sig. Det er for langt væk for de fleste. Du skal derimod stille åbne og nysgerrige spørgsmål - gerne efter eller i forbindelse med et uddannelsesbesøg. Det kan f.eks. være:

  • Hvad kan du lide at lave?
  • Hvad interesser du dig for? Og hvorfor?
  • Hvad vil du bruge din uddannelse til?
  • Hvordan kan du bedst lide at løse opgaver?
  • Hvad vil du gerne have af muligheder?

"Vi skal støtte dem i det de gerne vil, så de får lov at følge deres interesser."

Lise Dahl Vestergaard

Forælder

Råd 2: Sæt dig ind i uddannelserne

Det er en god idé at sætte sig ind i, hvordan det fungerer med de videregående uddannelser. Det er ikke din opgave at kunne vejlede dit barn fra A-Z. Det er der studievejledere til. Men det er godt som forældre at have forudsætninger for at kunne forstå det, som der bliver sagt af dit unge menneske derhjemme.

Du kan med fordel sætte dig ind i: Hvor og hvordan kan man læse? Hvordan ser det ud med adgangskrav? Hvad med frister og fagkombinationer? Hvad er muligt? Og hvad er ikke?

Du kan finde konkret viden og information på nettet og benytte dig af de forskellige muligheder, der er for at besøge uddannelsesinstitutionerne i løbet af året. I kan f.eks. tage sammen til Åbent Hus på en uddannelsesinstitution, hvor I kan opleve de enkelte studiemiljøer og samtidig få input til studievalgssnakken af studievejledere og undervisere.

Råd 3: Hjælp dit barn til at træffe valget selv

Da dit unge menneske står overfor mange valgmuligheder, vil du måske opleve, at de til tider kan virke forvirrede og modløse. Det kan være svært for dem at overskue, hvad næste skridt er.

En god måde at hjælpe dem videre er, at du som forælder viser engagement og planlægger aktiviteter, der vækker deres nysgerrighed. Det kan f.eks. være:

  • at du viser dem noget, som du brænder for
  • at du opfordrer dem til at prøve en uddannelse af
  • at du inviterer et familiemedlem over til at fortælle om deres job og uddannelsesvalg.

Når aktiviteten er færdig, kan du spørge åbent ind til oplevelsen, så de kan mærke efter. Hvad synes de om aktiviteten? Var der noget som gjorde et særligt stort indtryk? Hvad lød mindst interessant ved det, som de oplevede? Fik de lyst til at vide mere?

"En af de vigtigste opgaver som forældre er at få vakt de unge menneskers appetit på at få et uddannelsesliv."

Lis Nielsen

Forælder

Råd 4: Vær afdramatiserende!

For mange unge føles studievalget som det største og vigtigste valg i deres liv. Det er også vigtigt. Men det er også vigtigt at få fortalt, at resten af deres liv ikke står og falder med det, som de vælger.

Der er altid mulighed for at vælge om, hvis det ikke er det rigtige. Det danske uddannelsessystem er ikke nogen blindgyde. Der er nødvendigvis heller ikke kun én vej, når det gælder om at uddanne sig til det, man vil.

Derfor er det en rigtig god idé, at du undervejs er afdramatiserende. Fortæl gerne om din egen tvivl i sin tid og dine egne erfaringer. Fortæl om lykketræf og fejltrin, hvis der har været nogle. For i de flestes tilfælde er vejen til uddannelse og job aldrig snorlige.

Råd 5: Bliv ved med at spørge ind

Der vil sjældent være én snak. For de fleste unge er studievalget en proces og består af en lang række samtaler med forældre, venner og studievejledere. Men det er vigtigt at runde hver snak af.

Hold fast i det som I sammen når frem til, men vær heller ikke bange for at teste nye tanker og veje af, før der bliver taget en endelig beslutning.

Det kan være en god idé, at du fører logbog eller tager noter, der kan bruges som afsæt i næste snak. Er der nogle uddannelser, som på baggrund af snakken skal undersøges nærmere? Er der andre, der nu kan streges? Og hvad er ønskerne og drømmene lige nu?