10 steps til at vælge den rigtige uddannelse
Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt, hvad der sker i studievalget for dem, der gennemfører. Og for dem, der finder ud af, at de har valgt forkert. Svarene har vi lavet til en klassisk 10-punkts-liste, krydret med vores egne erfaringer om det gode studievalg.
1. Gå til opgaven som en detektiv
Opsnus så meget viden, du kan. Fra så mange forskellige kilder, du kan. Og læg dig ikke fast på en bestemt uddannelse, før du ved nok om den.
Der er en grund til, at den her er nummer ét på vores liste. En af de vigtigste ting, du kan gøre for dig selv, er at sætte dig godt ind i de uddannelser, du er interesseret i og ikke lade dig forblænde af en hurtig idé.
I undersøgelsen fra Danmarks Evalueringsinstitut er det nemlig hele 37 % af de studerende, der ikke er afklarede om deres valg af studie, der falder fra i løbet af det første år! Og fælles for dem der er afklarede er, at de føler sig "velinformerede" og har været forbi en hel masse kilder på vejen til at blive det.
Derfor skal du hive detektivhatten godt og grundigt ned om ørerne og lege Sherlock Holmes med uddannelser. Du skal opsøge viden fra så mange forskellige kilder og kanter som muligt. Dyk fx ned i uddannelsernes faglige indhold på hjemmesiden, på ug.dk og hvad du ellers kan finde af troværdige kilder.
2. Tal med nogen, der kender uddannelsen indefra
Når du søger viden, er det ikke alting, du kan læse dig til. Derfor skal du snakke med studerende, undervisere og vejledere.
At snakke med nogen, der kender uddannelsen indefra, handler ikke kun om at få svar på konkrete spørgsmål. Det handler lige så meget om at få den der følelse i maven. Kan du lide det, du ser og hører? Begynder du ligefrem at glæde dig?
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal starte en samtale, så er det altid en god idé at fortælle, at du overvejer at læse på uddannelsen og høre, om de vil fortælle lidt om den. Så dukker der næsten altid nogle spørgsmål op undervejs.
Det kan også være, du er faldet over noget i din research på hjemmesiden, som du ikke er helt sikker på, du forstår. Spørg om det. Og spørg om alt det, du ikke kan læse dig til. Hverdagsliv, studier og fester.
3. Tag til åbent hus
Åbent hus er et godt sted til en snak. Og til at mærke efter. Du kan ofte også komme endnu tættere på som praktikant.
De studerende og undervisere, der er med til åbent hus, er der udelukkende for at snakke med dig. Derfor er det en nem og god måde at få nogle af de snakke, der skal til, for at du kan blive sikker.
Det kan også være en god måde at se stedet og mærke efter, om det er et sted, du kan se dig selv møde ind om morgenen.
Du vil få god viden om uddannelsen i de oplæg, der vil være. Men måske endnu vigtigere, så kan du lære meget om kulturen ved at se på, hvordan de præsenterer sig, og hvad de selv vælger at fremhæve.
Hvis du har mod på det (og mulighed for det), kan du også tage forbi uddannelsesstedet på en hverdag og gå lidt rundt på gangene og i kantinen og opleve stemningen.
De fleste steder tilbyder også, at du kan komme i studiepraktik eller blive studerende for en enkelt dag, så du kan afprøve uddannelsen helt tæt på.
4. Tag et kig ind i fremtiden
Se på den fremtid og de muligheder, du får med uddannelsen. Tal fx med en der har den type job, du går og drømmer om.
Alt afhængig af hvilken uddannelse, du har i kikkerten, kan det være mere eller mindre håndgribeligt, hvilket job du uddanner dig til, og hvad der venter dig i fremtiden på den anden side.
Uanset hvad, så er det en rigtig god idé at snakke med en, der arbejder indenfor det felt, du interesserer dig for. Spørg fx hvad de bedst kan lide, og hvad de er mindre glade for ved jobbet. Spørg ind til hverdagen, opgavetyper, kollegaer, arbejdspres, arbejdstider, løn, osv. Du ved bedst selv, hvad der betyder noget for dig at vide.
Hvis du er helt i tvivl om, hvilke uddannelser du vil se nærmere på, kan dét at vende det hele på hovedet og se på forskellige jobtyper i stedet også være en måde at komme i gang. Se fx på CV'er på LinkedIn eller spørg direkte. Hvilken uddannelse har de taget for at nå dertil, hvor de er i dag?
5. Tænk over, hvor og hvordan du lærer bedst
Overvej om du foretrækker den akademiske eller den mere praktiske tilgang til undervisning.
"Læringstilgang" er nok ikke det mest sexede, du kan google. Men det er vigtigt at overveje, hvordan du lærer bedst - så du trives og lærer det, du gerne vil.
Du kan nemlig læse flere forskellige uddannelser indenfor samme interesseområde, der på sigt kan føre dig nogle af de samme steder hen. Men du vil opleve hverdagen og undervisningen meget forskelligt på uddannelsesstederne.
De fleste steder har både teori og praktik, så det kan være lidt svært at gennemskue forskellen, fordi det mest handler om kulturen. Men du kan fx finde ud af, om der er mange store forelæsninger, eller om du mest bliver undervist på et mindre hold? Om der er meget selvstudie, eller om du skal møde ind hver dag? Hvor mange praktikforløb, der er på uddannelsen? Og om akademiske teorier eller praktiske øvelser fylder mest?
6. Klip snoren til karakterpres og prestigerytteri
Der er mange bekymringer og misforståelser om karakterer og prestige. Skrot dem. Og giv dig selv ro til at vælge.
En af de største misforståelser om karakterer er, at det gennemsnit det kræver at komme ind på en uddannelse siger noget om, hvor svær den er. Og derfor hvor "fin" den er. Det er slet ikke sandheden. Det eneste gennemsnittet viser dig, er, hvor mange der søger ind set i forhold til, hvor mange pladser der er.
Gennemsnittet har altså intet at gøre med sværhedsgraden. Det har de specifikke fagkrav derimod. Det giver jo god mening, at du skal være god til de fag, der er centrale på uddannelsen.
Mange bekymrer sig om deres snit ud fra en tanke om at have så mange muligheder som muligt. Hvis du er en af dem, så skal du vide to ting:
1. Det er sjældent helt umuligt at komme ind på en uddannelse med et lavt snit. Som eksempel bliver halvdelen af alle jordemødre optaget via kvote 2. Her søger du i stedet på baggrund af dine erfaringer og en motiveret ansøgning.
2. Forhold dig til fakta. Måske er billedet ikke så dystert, som du tror. I 2018 var det kun 10 % af uddannelserne, der krævede et gennemsnit på mere end 9, mens 50 % af uddannelserne slet ikke havde et karakterkrav. Hele 81 % af de optagne studerende i 2018 fik plads på deres førsteprioritet.
Intet karakterkrav 50%
Lavere end 9 i karaktergennemsnit 40%
Højere end 9 i karaktergennemsnit 10%
Hvis du har tanker om dit studievalg i forhold til prestige, så kan du i råd syv læse, hvorfor det er dumt at vælge på baggrund af noget som helst andet end dine helt egne faglige interesser.
7. Vend gerne dine tanker med venner og familie - men vær tro mod dig selv
Det er godt at tale med nogen, der kender dig. Men det er virkelig vigtigt, at du vælger noget, der har bund i dine helt egne faglige interesser.
Studievalget kan være en tid med mange tanker og tvivl. Der er det rigtig godt at have nogen, der kan lytte og måske hjælpe med at sortere lidt i tanker og tvivl. Men det er vigtigt, at det er dig selv, der tager beslutningen. Ud fra dine egne faglige styrker, interesser og drømme. Ellers er der ret stor risiko for, at du falder fra.
Det er svært (hvis ikke umuligt) at gennemføre en uddannelse på baggrund af andres idéer eller forventningspres om hvad, hvor og hvornår, du skal læse. Og det bliver endnu værre den dag, du skal stå op til et job hver morgen, som du ikke er rigtig glad for.
Med andre ord: Sur uddannelse. Surt arbejde. Surt liv. Nej tak, vel? Det bedste du kan gøre for dig selv, er at forblive tro mod dig selv og holde styr på, om det nu virkelig også er noget, du selv synes?
Når det er sagt, så kender din familie ofte dig og dine værdier ret godt. De kan derfor være gode at sparre med. Hvad oplever de, at du er god til?
Hvis du går på en ungdomsuddannelse, så er mange af dine venner nok også i gang med at vælge studie. Og det er nu altid både rart og godt at hente inspiration hos andre, der står i samme situation. Hvad gør de?
Det kan også være, du har en lærer, en arbejdsgiver eller en helt tredje, som du er glad for at snakke med eller som har nogle gode input til, hvor de synes, du står stærkt.
8. Drop tanken om det perfekte studievalg som en lige linje til succes
Det perfekte studievalg findes ikke. Se studievalget som en rejse, der kan føre dig mange forskellige steder hen. Det er ikke hele din fremtid, du vælger i dag!
Du ved ikke, hvilke muligheder der venter dig undervejs i din uddannelse. Måske får du et valgfag, praktikforløb, studiejob eller en ny interesse, der puster liv i nye ønsker og drømme for dig og tager dig i en helt anden retning.
Vejen til din fremtid er faktisk sjældent en lige linje. Hvis du spørger omkring dig, laver mange noget lidt andet eller noget helt andet end det, de oprindeligt har læst og troede, de skulle arbejde med.
Du skal heller ikke være bange for at ende i en blindgyde. Korte og mellemlange uddannelser giver dig næsten altid adgang til at læse videre. Og for alle uddannelseslængder og -typer er der mulighed for at efteruddanne dig med kurser i 1000 retninger.
Nogle gange er det bare svært at mærke, om det er rigtigt, før man er i det. Hvis du er meget bange for at vælge forkert, så find ro i at det nogle gange er en u-vending, der skal til for at finde ud af, hvad der så er den rigtige vej. Det kan koste lidt tid og penge at droppe ud og skifte spor, men der er ikke længere noget uddannelsesloft. Og ny selvindsigt og læring er ikke en fiasko!
9. Gem lidt kærlighed til din anden prioritet
Lad være med at fokusere alt din energi på den eneste ene. Gør dig også umage med din research af nummer to.
Når du søger uddannelse, skal du angive en prioriteret liste. Det er ufedt at skrive, men ikke alle kommer ind på den uddannelse, de drømmer om. Derfor er det en god idé at have flere drømme linet op. En plan B. (Og måske også en plan C).
Det er så træls at stå der, hvor du er kommet ind på en anden eller tredje prioritet, som du faktisk ikke ved ret meget om. Og vi ved også, at det sætter dig i stor risiko for at falde fra.
Stil i stedet efter også at vide en del om dine andre prioriteringer. Hvem ved. Måske kan du komme dertil, hvor det ikke føles som en plan A og B. Men en plan stort A og en plan lille a?
10. Start i dag
Vi runder listen af med en sløjfe til det første råd. At lave research tager tid. Start med det samme, så der også er tid til tvivl.
Fristen for at søge ind på de allerfleste uddannelser er den 5. juli, hvis du vil optages på dit karaktergennemsnit. Ellers er fristen allerede den 15. marts.
Dem der er mest afklarede har ofte været ude i god tid, og det kan godt tage et par måneder at komme omkring det hele og blive afklaret.
Samtidig så er det vigtigt, at du finder en god balance. Du skal på den ene side ikke træffe et valg, før du ved nok om uddannelsen. På den anden side, så skal du vide, at det perfekte studievalg ikke findes. Der vil altid være noget andet, du også kunne vælge. Og du vil opleve, at du bliver mere og mere glad for det, du vælger, hvis du aktivt beslutter dig for at være det.
Hvis du føler tvivl, så brug det som en ven på vejen til at guide dig og undersøg, hvad den fortæller dig. Er det selve uddannelsen, der ikke er rigtig? Eller er det nervøsitet for at flytte hjemmefra, for at få økonomien til at hænge sammen, for at fejle, for at have overset en mulighed eller en detalje? Der kan være meget andet end selve uddannelsen på spil.
Start i dag. Og husk. Du er altid velkommen til at tage kontakt til en af vores vejledere.