Jordemoder
-
Professionsbachelor
-
3,5 år
-
Aalborg
-
Studiestart i september og februar
Uddannelsens indhold
Her kan du læse om fag og hvordan undervisningen foregår på uddannelsen til jordemoder.
Uddannelsen til jordemoder består af 7 semestre. Et semester varer mellem 18 og 24 uger.
Halvdelen af studietiden består af teoretisk undervisning på UCN. Den anden halvdel af klinisk undervisning (praktik) ved fødeafdelinger i de nord- og midtjyske regioner.
Få et overblik over, hvornår du får teoretisk undervisning, og hvornår du er i praktik (PDF).
Læs om de enkelte semestre
Teoretisk undervisning
Den teoretiske undervisning skal bl.a. give dig viden og færdigheder til at kunne analysere, forstå, begrunde og udvikle jordemoderpraksissen. Både den teoretiske og kliniske undervisning tilrettelægges, så du som studerende lærer at analysere og bearbejde problemer, udvikler kritisk analytiske evner og handlekompetence.
Gennem studiet udvikler du dine personlige kvalifikationer og lærer at integrere teoretiske og praktiske kundskaber som grundlag for at analysere og forholde dig kritisk til jordemoderpraksis. Du bliver i stand til selvstændigt at kunne tage stilling og handle inden for jordemoderens ansvarsområde.
I den teoretiske del af uddannelsen er der opgaver og prøver. De skal afleveres og beståes, inden du kan indstille dig til prøven ved afslutning af modulet. Nogle prøver bedømmes bestået / ikke bestået, mens andre bedømmes efter 7- trinsskalaen.
Du får teoretisk undervisning i fag fra følgende fagområder:
Praktik på jordemoderuddannelsen
På jordemoderuddannelsen kalder vi praktikken for klinisk undervisning. I den kliniske undervisning kommer du både ud i jordemoderkonsultationer, på svangre-, føde- og barselafdelinger, til hjemmefødsler samt på gynækologiske afdelinger og neonatalafsnit.
Formålet med den kliniske undervisning er, at du i løbet af uddannelsen, bliver i stand til selvstændigt at varetage den ukomplicerede graviditet, fødsel og barsel, samt i samarbejde med lægen at varetage komplicerede forløb.
Hvad lærer jeg i den kliniske undervisning?
I den kliniske undervisning bliver du uddannet i:
- Svangreomsorg
- Fødselshjælp
- Barselsomsorg
- Gynækologi
- Intensiv omsorg
- Neonatal omsorg (omsorg for syge nyfødte)
Jordemoderarbejde er akut arbejde med skiftende arbejdstider
Du skal være indstillet på, at jordemoderarbejde er akut arbejde, og undervisningen derfor foregår skiftevis dag, aften, nat og weekend. Ved de fleste kliniske undervisningssteder arbejder nogle jordemødrene i ”kendt jordemoderordning”, hvor to-tre jordemødre afholder konsultation og fødselsforberedelse for en gruppe gravide/par.
Du må påregne, at du i en klinisk undervisningsperiode kan blive tilknyttet en jordemoder i ”kendt jordemoderordning”, hvor du skal stå til rådighed og kaldes til fødsler en uge ad gangen. Der vil selvfølgelig være indlagt hviletid for dig i sådanne vagtuger.
Få svar på typiske spørgsmål
Her er svar på nogle af de spørgsmål, som andre ansøgere har haft. Savner du svar på et konkret spørgsmål, skal du kontakte studievejledningen på uddannelsen.
En typisk uge på studiet
Her er et eksempel på, hvordan en uge på studiet kan se ud, når du ikke er i praktik. Skema-eksemplet er fra en uge med "normal" undervisning på campus. Husk, at du undervejs i et studie både har perioder med undervisning på campus og perioder med projektarbejde, gruppearbejde, eksamensforberedelse mv.
Du øver patientkommunikation
På campus findes et kommunikationslaboratorie, hvor du som studerende får træning i at kommunikere professionelt med patienter.
Udlandsophold
På uddannelsen har du mulighed for at tage et praktikforløb eller et kortere eller længere studieophold på et teoretisk forløb i udlandet.
Overalt i verden fødes der børn, hvortil der kræves uddannede jordemødre. Som jordemoderstuderende har du gode muligheder for at stifte bekendtskab med andre og mere eksotiske fødekulturer end dem, vi kender fra Danmark.
Studieordning og officielle dokumenter
Find studieordning, karaktergennemsnit og anden formel information om uddannelsen.