Gå til hoved indhold

Hvilke arbejdsopgaver har du?

Jeg er tilknyttet Sengeafsnit for Stroke som ergoterapeut. Min hovedopgave er akut undersøgelse og udredning af patienter indlagt med nyopstået stroke (slagtilfælde). Jeg skal tage stilling til patientens videre rehabiliteringsbehov. Dette gør jeg i tæt samarbejde med fysioterapeuter, plejepersonale, læger, talepædagoger, neuropsykologer og diætister.

Mine undersøgelser og udredninger består af observationer og vurderinger, som baserer sig på begrebet ADL (forkortelse for ”almindelig daglig levevis”). Jeg supplerer med kognitive test og specifikke tests på kropsniveau, hvis det er relevant. Derudover fokuserer jeg på at starte træningen af de procesmæssige og motoriske færdigheder tidligt op.

Som ergoterapeut fokuserer jeg også på dysfagi (tygge- og synkebesvær). Alle patienter bliver dysfagiscreenet ved ankomst på afdelingen af plejepersonalet. Hvis patienterne ikke består, er det min opgave at undersøge og vurdere synkefunktionen og sætte gang i tidlig træning og opfølgning.

Udover mine opgaver i teamet, underviser jeg også nyansat plejepersonale i dysfagi. Èn gang om måneden er jeg tilknyttet røntgenafdelingen. Her laver jeg, i samarbejde med radiografer og røntgenlæge, røntgenundersøgelser af synkefunktionen, der kaldes MBS (modificeret barium undersøgelse).

Hvad er du glad for ved jobbet?

Jeg møder ind på arbejde hver dag uden at vide, hvordan dagen vil forme sig. Jeg skal forholde mig til et nyt menneske, som står i en ny situation. Ingen patienter er ens, og indimellem kan det være et detektivarbejde at komme frem til den rigtige plan.

Det er givende, at mit fag indebærer at kunne rumme det hele menneske.

Det kan være både spændende og frustrerende på samme tid. Ingen patientforløb er ens. Det er givende, at mit fag indebærer at kunne rumme det hele menneske og dets symptomer på den korte tid, som jeg har til at vurdere deres genoptræningsbehov og –potentiale.

Det er særligt meningsfuldt at møde ind til et team bestående af mine fysio- og ergoterapeutkollegaer. Teamet rummer både gode sociale relationer og ikke mindst stærke, faglige personer, som man altid kan sparre med og læne sig op ad.

Det stærke, tværfaglige samarbejde med plejepersonale og øvrige personale er også givende og giver en lyst og mod på at arbejde i den akutte fase med stroke.

Hvordan har uddannelsen forberedt dig?

Jeg synes, at praktikkerne har været meget givende. De har både formet mig som ergoterapeut, men også åbnet nogle døre til mit nuværende arbejdsliv.

Jeg husker det som meget grænseoverskridende, når der som led i den teoretiske uddannelse kom skuespillere på besøg, hvor man i samarbejde skulle spille en case fra sin praktik. Men jeg ser det i dag som en fed mulighed for at bruge og reflektere over sine kommunikative færdigheder, som jeg bruger i mit daglige virke som ergoterapeut.