Gå til hoved indhold

Bevægelse og styrke handler både om fysisk og mental sundhed for den gruppe af unge voksne i alderen 18-30 år, som er med i et nyt projekt i Aalborg. Fysioterapeutuddannelsen på Professionshøjskolen UCN står i spidsen for udviklingsprojektet, der over en 3-årig periode skal etablere et træningsfællesskab og støtte deltagerne i overgangen fra behandling og støtte i Psykiatrien til en mere selvhjulpen hverdag, hvor bevægelse og fællesskaber forhåbentlig er en integreret del.

VELUX FONDEN har støttet projektet, der har titlen ’Mellem os’, med en bevilling på 3,9 millioner kroner.
Projektleder og adjunkt på fysioterapeutuddannelsen, Martin Færch Andersen, håber, at man med indsatsen kan udvikle en samarbejdsmodel for, hvordan forskellige aktører kan etablere lokale træningsfællesskaber, som støtter personer tilknyttet Psykiatrien til et liv med bevægelse og sammenhold.

- Hvis man rammes af psykisk sygdom og mistrivsel, kan livet let blive fragmenteret, og man kan møde betydelige personlige og strukturelle udfordringer, som gør det vanskeligt at fastholde et aktivt liv, både fysisk og socialt. Målet med projektet er at bygge bro mellem behandlingen og det liv, som leves før, under og efter psykisk sygdom. Vi tror på, at det i sig selv kan have en helbredende effekt. Træningsfællesskabet skal være en trædesten, der både trækker tråde ind i Psykiatrien og ud til andre meningsfulde fællesskaber, siger Martin Færch Andersen.

Martin Færch Andersen er projektleder for projektet 'Mellem os'.

Træning handler ikke kun om fysisk styrke

Projektets mål er at skabe en samarbejdsmodel for, hvordan lokale aktører kan understøtte de lokale træningsfællesskaber. Konkret vil der i projektet blev etableret et sådant samarbejde i Aalborg, og målet er, at erfaringerne herfra kan bruges i andre dele af landet. Det sker i et samarbejde mellem fysioterapeutuddannelsen på UCN, Center for Recovery og Samskabelse, Psykiatriens Hus, DGI Nordjylland og Center for Anvendt Forskning i Mental Sundhed (CARMEN).

Martin Færch Andersen fremhæver, at træning både handler om det fysiske og det mentale aspekt ved at møde op og træne med andre.

- At bevæge sig betyder ikke blot at flytte kroppen men også udvikling i ens personlige recovery proces og rejsen mod at få det bedre. At blive stærkere betyder ikke kun at genvinde ens fysiske styrke, men også at opbygge modstandskraft til at overkomme livets udfordringer, siger han.

De unge voksne, som bliver en del af træningsfællesskabet, vil blive mødt af uddannede peermedarbejdere (mennesker som selv har haft psykisk sygdom inde på livet) og studerende fra eksempelvis fysioterapeutuddannelsen, som har til opgave at stå for et recovery orienteret træningsfællesskab og agere brobyggere mellem Psykiatrien og hverdagslivet. 

Projektet står på skuldrene af det nationale forskningsprojekt Vega, og viden herfra vil blive sat i spil sammen med de unge voksne selv, for at skabe det helt rigtige træningsfælleskab.  

I forskningsprojektet Vega, hvor billedet her er fra, har man allerede gjort sig de første erfaringer med træningsfællesskaber for personer tilknyttet Psykiatrien.

Kort om projektet ’Mellem os’

  • Projektet skal udvikle, implementere og evaluere en samarbejdsmodel for, hvordan forskellige lokale aktører kan understøtte lokale træningsfællesskaber for personer med tilknytning til Psykiatrien.
  • Det gennemføres som et samarbejde mellem fysioterapeutuddannelsen på UCN, Center for Samskabelse og Recovery, Psykiatriens Hus, DGI Nordjylland og Center for Anvendt Forskning i Mental Sundhed (CARMEN).
  • VELUX FONDEN har bevilliget 3,9 millioner kroner til projektet, der har opstart i marts 2025 og løber over en 3-årig periode.
  • Projektet involverer både peermedarbejdere og sundhedsfaglige studerende i rollen som brobyggere.

For yderligere information

Projektleder Martin Færch Andersen, adjunkt og ph.d.-studerende 
Fysioterapeutuddannelsen på UCN
Telefon: 72691023
Mail: mfan@ucn.dk 

Skrevet af Mette Green, UCN Kommunikation og Studieliv, meg@ucn.dk