Kommende sygeplejersker garanteres studiejob
Mange studerende vælger at supplere SU-økonomien med et studiejob. Mens nogle sidder ved kassen i det lokale supermarked eller langer ceasar salat over disken til sultne kunder på cafeen, så vælger andre at finde studiejob i den branche, som de er ved at uddanne sig til. I Hjørring Kommune og på sygeplejerskeuddannelsen på UCN i Hjørring håber de, at rigtig mange sygeplejerskestuderende har lyst til at gøre det sidste.
De har indgået en aftale om, at interesserede studerende allerede fra 1. semester kan få studiejob i kommunen. Timetallet aftales individuelt alt efter, hvad der passer med studie og den enkeltes ønsker.
Ann Brix Lytzen er konstitueret områdeleder for Sundheds- og ældreområdet i Hjørring Kommune. Hun fortæller, at det fra kommunens side handler om at tiltrække afløsere til ældrecentre og hjemmesygepleje, men også at give de studerende indblik i den kommunale del af sygepleje. Hun håber, at de studerende vil opleve, at der er mulighed for både personlig og faglig udvikling, så studiejobsaftalen forhåbentlig kan bidrage til rekrutteringen af fremtidige sygeplejersker.
- Vi får afløsere, der brænder for faget og relationen med borgerne. Det er vigtigt for os at have sygeplejestuderende, da vi på den måde, får afløsere der kontinuerligt udvikler faglig viden og færdigheder via deres uddannelse. Vi laver en individuel vurdering af afløserens/den studerendes kompetencer for at give mulighed for, at de får flere og flere sygeplejefaglige opgaver i løbet af de år, de har studierelevant arbejde hos, fortæller Ann Brix Lytzen.
Bliver en dygtigere sygeplejerske
En af de kommende sygeplejersker, som gerne skriver under på, at det gør en positiv forskel at have et studierelevant job sideløbende med uddannelsen er Anna Nielsen. Hun har snart 4 år arbejdet som afløser på Ældrecenter Fynsgade i Hjørring Kommune. Hun går på 6. semester på uddannelsen og begyndte at arbejde på plejecentret allerede inden, hun startede på uddannelsen. Jobbet har dog vist sig at være en fordel - ikke kun som økonomisk supplement til SU’en.
- Jeg oplever, at jeg har nemmere ved at danne relationer til patienterne, når jeg er i praktik, fordi jeg har erfaring fra borgerne på plejecentret. Jeg tror også, at jeg er blevet dygtigere til mit fag hurtigere, fordi jeg arbejder med det i min fritid, fortæller Anna Nielsen.
Da hun begyndte i jobbet, havde hun udelukkende plejeopgaver, som kan varetages af ufaglærte. I takt med at hun er kommet længere på uddannelsen, så har hun fået nye ansvarsområder. Hun kan eksempelvis give insulin til borgerne, nu hvor hun går på 6. semester.
- Jeg er også tutor på uddannelsen, hvor jeg anbefaler de nye studerende at finde et relevant studiejob, hvis de har mulighed for det. For du kan bruge de ting du lærer. Jeg har helt sikkert haft nemmere ved at omsætte teori til praksis, fordi jeg har kunnet bruge det i mit arbejde, siger Anna Nielsen, der afslutter sin uddannelse næste sommer.
Garanti skal åbne nye muligheder
Aftalen mellem UCN og kommunen er endnu så ny, at der ikke er studerende, som er kommet i studiejob ad den vej. Uddannelsesleder for sygeplejerskeuddannelsen i Hjørring, Sanne Holm, håber, at der fremadrettet er flere, der vil benytte sig af muligheden.
- Vi ved, at mange af vores studerende er interesseret i at have studierelevante job med siden af studiet, og vi opfordrer dem faktisk også til det. Det er blevet meget lettere for vores studerende nu med studiejobgarantien. Vi håber på, at vi kan blive endnu mere attraktive for fremtidige studerende ved at garantere studierelevante fritidsjobs. Samtidig kan sådan en aftale være med til, at flere af vores studerende får øjnene op for bredden i den type jobs, de kan få både under og efter uddannelse, siger Sanne Holm, der i øjeblikket arbejder på at få en lignende aftale i stand med Thisted Kommune målrettet de sygeplejestuderende i Thisted.
Der går i alt omkring 270 studerende på sygeplejerskeuddannelsen i Hjørring fordelt på 7 semestre.