Handel på nettet boomer: Nu skal ny uddannelse hjælpe nordjyske virksomheder
Alene i de første seks måneder af 2021 brugte danskerne tæt på 100 milliarder kroner på online-handel - lige fra dagligvarer, tøj og elektronik til rejser og take-away - og det var ny rekord.
- Coronapandemien har fået flere til at handle markant mere online, og udviklingen ser ikke ud til at stoppe. Hvis man skal begå sig på markedet i dag, handler det om at ligge højt på Google, lave onlineannoncering, måle hvordan kunderne bruger din butik og sørge for, de får den rigtige oplevelse. Vi hører fra virksomhederne her i Nordjylland, at der er et stort behov for medarbejdere der har forretningsforståelse og forstår hvordan man er en god e-handelskøbmand, forklarer Claus Jensen, uddannelsesleder på Professionshøjskolen UCN.
En rundspørge fra Dansk Erhverv viste sidste år, at knap hver femte e-handelsvirksomhed har opgivet at ansætte medarbejdere eller ændret i stillingsopslaget for at få et match.
Står for 90 pct. af salget
Én af de virksomheder, der står klar til at aftage de kommende dimittender fra den nye uddannelse i Aalborg, er den nordjyske børnetøjsvirksomhed Luksusbaby. Her er man i fuld gang med at udvide forretningen og sælge børnetøj til over 20 forskellige lande i verden.
- Man kommer ikke udenom e-handel i dag, hvad enten man driver en fysisk forretning, en online-virksomhed eller begge dele. 90 pct. af vores salg foregår online, og online-handlen er samtidig helt afgørende for vores fysiske butikker. Det hele skal spille sammen. Derfor skal alle vores medarbejdere have en eller anden grad af kendskab til e-handel, fortæller Morten Grabowski Kjær, stifter og ejer af Luksusbaby.
Han fremhæver, at de virksomheder der i dag har det svært er dem, der kun sælger deres varer i deres fysiske butikker.
30 nye e-handlere om året
Uddannelsen tager de første studerende ind til sommer, og her vil hvert år være plads til 30. Uddannelsen findes allerede andre steder i landet, og efterspørgslen efter de studerende er så stor, at virksomheder flokkes om dem, allerede inden de er færdige.
- Flere erhvervskontorer her i Nordjylland peger på, at der er et efterslæb heroppe, og at de lokale virksomheder kan aftage alle de dimittender, vi kan levere. Så jobmulighederne er bestemt gode. Der er brug for unge der både kan udnytte de nyeste teknologier, men også arbejde med salg på nye og kreative måder, ikke mindst hvis de nordjyske virksomheder skal begå sig i et stærkt konkurrencepræget marked med store internationale spillere, siger Claus Jensen.
Uddannelsen i e-handel er en professionsbachelor, der varer halvandet år. Det er bl.a. uddannede markedsføringsøkonomer, serviceøkonomer og finansøkonomer, der kan komme ind på uddannelsen. Under store dele af uddannelsen vil de studerende være tilknyttet en e-handelsvirksomhed, hvor de er i praktik sideløbende med deres studie.
For yderligere information
Claus Jensen, uddannelsesleder på Professionshøjskolen UCN, tlf.nr.: 72 69 14 63