Brug for gode rollemodeller
Af Kristina Kristoffersen, rektor, og Thomas Kastrup-Larsen, direktør for Erhverv, Professionshøjskolen UCN
1. september starter de på uddannelsen i Aalborg, og de er ikke de eneste kvinder. Heldigvis. Et stigende antal kvindelige ansøgere er de senere år blevet optaget på UCN’s IT-uddannelser – faktisk ser vi en generel øget diversitet på vores IT-uddannelser. Samme tendens ser vi mange andre steder i landet, og det er ikke den eneste gode nyhed. Søgningen og optaget på landets IT-uddannelser er i det hele taget i fremgang i disse år, og det er værd at glæde sig over. IT-branchen efterspørger nemlig i stor stil kvalificeret arbejdskraft. Mere end 8 ud af 10 it-virksomheder oplever ifølge en undersøgelse fa DI Digital og Rambøll store udfordringer med at rekruttere it-specialister.
Konkurrencen er stor, og mange må forgæves slå stillinger op i jagten på nye medarbejdere, der kan være med til at sikre vækst og udvikling – samt ikke mindst nye digitale løsninger til både virksomheder, det offentlige og den helt almindelige dansker. Et digitalt land som Danmark er ganske enkelt afhængig af skarpe IT-hjerner, og ikke kun de mandlige af slagsen.
På to år er antallet af kvindelige studerende steget med 25 procent på UCN’s seks IT-uddannelser. I alt har over 200 ansøgere fået tilbudt studieplads på uddannelserne, der bl.a. tæller datamatiker, IT-teknolog og multimediedesigner. Det er en stigning på 23 procent i forhold til sidste år.
Selvom vi kan se en positiv fremgang, er vi langt fra i mål. Vi skal fortsat arbejde ihærdigt på at række ud til så bred en målgruppe af unge som muligt, og vi skal tilrettelægge undervisningen og opgaverne, så de appellerer til forskellige typer af studerende. Forskningen viser, at særligt i forhold til it-uddannelser spiller stereotype forestillinger en meget stor rolle. Vi har en tendens til at associere it-kompetencer med mænd. Og når teknologi fylder så meget i vores hverdag, så må udviklingen af f.eks. nye digitale løsninger ikke blive en lukket fest for bestemte typer af mænd. Derfor er der også brug for tydelige og gode rollemodeller for de unge kvinder og andre potentielle ansøgere, der måske kigger IT-vejen. Det er en opgave for os som uddannelsesinstitution, men i høj grad også for virksomhederne, der i endnu højere grad skal gøre sig attraktive over for potentielle medarbejdere med forskellige interesser, værdier, kompetencer og erfaringer.
I dag afspejler sammensætningen af medarbejdere i mange IT-virksomheder ikke nødvendigvis de kundegrupper, som branchens virksomheder leverer varer og ydelser til. Samtidig ved vi, at bl.a. kvinder der arbejder med IT ofte kommer med en lidt anden profil og byder ind med andre perspektiver, når der skal udvikles nye løsninger. De kan også blive tiltrukket af andre udfordringer og problematikker end mændene. Forskellige kompetencer og perspektiver giver ganske enkelt bedre it-løsninger. Og udvikling af teknologi er meget mere end bare at programmere. Det er undersøgelser, udforskning af menneskers behov og ønsker, tests, evalueringer, følge trends og det at være konstant forandringsparat. Og så skal vi ikke glemme, at IT spiller en vigtig rolle, når vi skal løse klimakrisen og andre akutte problemer i samfundet. Det kan være betydningsfulde trækplastre i rekrutteringen af fremtidens IT-medarbejdere.
For én ting er sikkert. Vi skal øge diversiteten på IT-uddannelserne og tiltrække nye typer studerende, hvis vi skal komme manglen på it-specialister til livs. Så tag godt imod Mia, Albiona og de mange andre nye studerende, når de kommer ud i praktik og om ganske få år deres første job. Vær nysgerrig og åben. Vi har brug for dem – også som gode rollemodeller for fremtidens IT-medarbejdere.