Industriel digital transformation
Teknologier og processer, som tidligere fungerede isoleret i virksomhederne, integreres i disse år gennem digitale systemer og datadeling. Dermed smelter de tidligere fagdomæner i højere grad sammen i virksomhederne, som derfor efterspørger medarbejdere med kompetencer til at arbejde på tværs af fagdomæner.
Igennem vores anvendelsesorienterede forskningsindsats undersøger vi nuanceret de behov, barrierer og krav, som virksomhederne oplever i mødet med de nye digitale teknologier i industrien.
Forskningscentret fokuserer på tre temaer:
Igennem indsatsen i Forskningscenter for Industriel Digital Transformation ønsker Professionshøjskolen UCN at videreudvikle og definere netop den niche inden for forskningen, som giver størst udbytte for vores uddannelser, medarbejdere og aftagervirksomheder i regionen.
Allerede tre år efter forskningscentrets begyndelse i 2022 sætter forskningsarbejdet aftryk i den nordjyske region igennem en praksisnær, anvendelsesorienteret forskning, tæt afstemt med behov fra de nordjyske produktionsvirksomheder og fra grund- og efter- og videreuddannelser. Dette sker igennem en systematisk vidensudvikling og et omfattende forskningssamarbejde med det nordjyske SMV-segment.
Derudover er forskningscentret godt i gang med at etablere sig som et fagmiljø, der anerkendes som en professionel og agil samarbejdspartner, der sætter synligt aftryk på den internationale forskning. Dette sker i særlig grad igennem en række EU-projekter. Samarbejdet giver os en værdifuld viden fra projektpartnerne, ligesom vi lærer fra os og dermed bringer vores forskningsviden ind i internationale kontekster.
VALUE4SEA
Interreg-projektet Value4Sea vil bidrage til mere bæredygtige og effektive transportkæder. Dette skal ske igennem en øget grad af digitalisering, integration, automatisering og energi- og CO2-håndtering. Projektet samler 19 partnere fra Danmark, Norge og Sverige.
VLF4EU
VLF4EU er et Erasmus+ Center of Vocational Excellence-projekt, der stræber mod at styrke de studerendes kompetencer på en række tekniske uddannelser, så de bliver endnu bedre til at implementere nye teknologier i produktionen ved nordjyske SMV’er. Dette sker igennem langtidsholdbare virtuelle learning factories. Projektet er et samarbejde mellem 14 partnere inden for forskning, undervisning og erhvervsliv fordelt på fem nationer i EU.
BÆREDYGTIG TEKNISK UDDANNELSE
"Bæredygtig teknisk uddannelse: en learning factory-tilgang" vil give studerende mulighed for at forstå komplekse tekniske systemer og deres samspil med bæredygtighed. Det tre-årige projekt skal ud fra en learning factory-tilgang udvikle og implementere teknisk tværfaglige undervisningselementer. Projektet, der er finansieret af Novo Nordisk Fonden, skal støtte undervisningen i bæredygtighed og dermed imødekomme behov fra erhvervslivet. Projektet er et sektorbredt projekt mellem UCN, VIA, KEA og UCL.