Live Working (El-sikkerhed ved arbejde under spænding)
Dette undervisningsforløb er et micro-credential-forløb. Et kort, fokuseret uddannelsesforløb, hvor du får et bevis for den viden og de færdigheder og kompetencer, som du opnår.
Beviset er stabelbart. Det betyder, at du har mulighed for at kombinere det med beviser fra andre beslægtede micro-credentials-forløb og opnå, hvad der svarer til gennemførelsen af et større efteruddannelsesforløb, f.eks. et modul.
I mange virksomheder er det den faste elektriker, der er ansvarlig for at åbne el-tavlerne, fjerne og genmontere afdækninger, når tavlerne skal inspiceres. Denne opgave kræver, at tavlen først bliver åbnet og afskærmet, hvilket også kan involvere at arbejde under spænding, hvis det er nødvendigt for inspektionen. Der kan også være situationer, hvor afbrydelse af spænding ikke er mulig, og elektrikerne derfor skal arbejde i nærheden af spænding.
At arbejde med anlæg med spænding kræver streng overholdelse af sikkerhedsstandarder og kor-rekt kompetencefordeling. Alle, der arbejder med el-anlæg under spænding, skal have de nødven-dige kvalifikationer og følge de bestemte procedurer for at minimere risikoen for ulykker. Arbejde under spænding bør kun udføres af autoriserede og kompetente personer, der har gennemgået passende sikkerhedstræning, herunder risikovurdering og korrekt brug af personlige værnemidler (PPE).
Ved el-anlæg skal følgende love overholdes:
- Elsikkerhedsloven lovbekendgørelse nr. 26
- Installationsbekendgørelsen nr: 1082
- DS/EN 50110-1:2023
Hvem henvender forløbet sig til?
- Teknikere
- Elektrikere
- El-installatører
- Maskinmestre
- Driftsansvarlige
Fagligt indhold
Kompetencebevis og certificering efter kurset
Når kursisten har gennemført kurset, bestået den praktiske øvelse, den skriftlige eksamen og deltaget i et førstehjælpskursus specifikt rettet mod elektriske ulykker (inkl. hjertestop og brug af hjerte-starter), vil kursisten modtage et kompetencebevis. Dette bevis dokumenterer, at kursisten nu har de nødvendige kompetencer i henhold til de gældende standarder og lovgivning for arbejde på elektriske anlæg under spænding – ”live working”.
Forsikringskrav og dokumentation
Danmark stiller forsikringsselskaber krav om, at virksomheder og medarbejdere, der arbejder med elektrisk arbejde under spænding, kan dokumentere, at deres kompetencer er i orden. Hvis disse krav ikke er overholdt, kan forsikringsdækningen blive reduceret eller helt bortfalde, hvis der opstår skader som følge af eksempelvis en lysbueeksplosion. Dette gør det særligt vigtigt, at både med-arbejdere og virksomhedsejere kan fremvise dokumentation for deres kvalifikationer og kompetencer.
Kompetencecertifikat
Kurset afsluttes med udstedelsen af et kompetencecertifikat, der dokumenterer, at kursisten har de nødvendige færdigheder og viden i overensstemmelse med DS/EN 50110-1:2023. Certifikatet er gyldigt i 5 år, og efter denne periode skal det fornyes for at sikre, at medarbejderen fortsat opfylder de gældende krav og har den nødvendige viden til at udføre arbejdet sikkert, herunder beregning af lysbueenergi.
Fornyelse af kompetencecertifikat
Efter 5 år skal kompetencecertifikatet fornyes, hvilket kræver, at kursisten gennemgår en opdatering af viden og færdigheder, i takt med at nye lovgivninger og standarder træder i kraft. Dette inkluderer blandt andet opdatering af viden om lysbueenergi og risikovurdering.
Førstehjælpscertifikat
Derudover udstedes et førstehjælpscertifikat som en del af kurset, der dokumenterer kursistens færdigheder i førstehjælp ved elektriske ulykker, herunder anvendelse af hjertestarter. Førstehjælpscertifikatet er gyldigt i 2 år, hvorefter det skal fornyes for at opretholde kursistens kompetencer i førstehjælp.
Læs mere om forløbet
Tilmeld dig
Vi udbyder forløbet på nedenstående tidspunkter.
Få vejledning og mere at vide
Få seneste nyt fra UCN act2learn Erhverv
Nyhedsbrev til det nordjyske erhvervsliv. Få ny viden, inspiration og gode råd og bliv opdateret på relevante kurser og videreuddannelser, webinarer og arrangementer.
Udkommer 4-6 gange om året.