Temadag - Socialt arbejde og mødet med rusmiddelproblematikker
Tlmeldingsfrist: Den 23. januar
Temadagen omhandler de problematikker og udfordringer man som pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske, lærer eller en anden profession eller faggruppe, kan opleve når man arbejder med sårbare og udsatte unge og voksne, der i mindre eller større grad har forbrug af rusmidler inde på livet.
Problematisk brug af rusmidler kan dække over mange ting. Der kan være tale om et decideret misbrug, og der kan være problematiske forhold i de konkrete situationer, hvor borgerne gør brug af rusmidler uden vi karakteriserer dem som misbrugere.
Sociale problemstillinger er komplekse og når rusmiddelproblematikker bliver et supplerende problem oveni, kaldes der ofte på mange forskellige typer viden og forståelser for at kunne lykkedes med at forbedre borgerens livssituation.
Hertil zoomer temadagen ind på tre områder, der søger at give viden, præsentere udfordringer og introducere til tilgange og metoder, der kan anvendes i arbejdet med borgeren og i samarbejdet med kollegaer og andre samarbejdspartnere.
Dagens oplæg:
'Udsathed og brug af rusmidler – Fordomme og stigmatisering ved civilbefolkning og fagprofessionelle'
v/ adjunkt Martin A. Jørgensen
Oplægget vil præsentere viden om de særlige fordomme, der er forbundet med at have et misbrug sat i relation til andre former for udsathed. En udfordring er civilbefolkningens fordomme, der kan gøre livet svært for mennesker, der har et forbrug af rusmidler. Disse og andre typer af stigma og fordomme kan også findes flere steder i det sociale hjælpesystem. Oplægget undersøger hertil hvilke typer af stigma borgere med brug af rusmidler oplever i mødet med den professionelle. Sidst vil oplægget komme ind på punkter til refleksion og overvejelse over, hvordan man som professionel kan være med til at afstigmatisere og skabe bedre muligheder for at øge livskvalitet for borgere med misbrugsproblematikker.
'Helhedsorienterede tilgange til arbejdet med rusmiddelbrugere'
v/ udviklingskonsulent og adjunkt Lise Rytter Krogh
Oplægget vil præsentere perspektiver på socialt arbejdes afgørende rolle i håndteringen af misbrug. Det fokuserer på socialarbejderens centrale rolle i at håndtere kompleksiteten ved misbrug, som går ud over blot at tilbyde støtte til dem, der kæmper med uhensigtsmæssigt rusmiddelbrug. Socialarbejdere navigerer i et komplekst netværk af sociale, psykologiske og økonomiske faktorer, der påvirker individets situation. Oplægget tager udgangspunkt i helhedsorienterede tilgange og metoder, der fokuserer på hele individets livssituation, herunder forståelse af underliggende årsager til misbrug som traumer, psykiske lidelser, fattigdom eller social isolation. Deltagerne inviteres til fælles refleksioner over udfordringer og handlemuligheder i deres daglige praksis.
'Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde omkring unge og voksne, hvor rusmiddelproblematikker er i spil'
v/ udviklingskonsulent og Ph.d Birgitte Tørring
Oplægget har fokus på det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde omkring sårbare og udsatte - unge såvel som voksne med rusmiddelmisbrug og andre problematikker, og ser i den forbindelse også på de særlige udfordringer, der kan være knyttet til dette samarbejde.
Det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde omkring denne gruppe borgere kalder i høj grad på relationel koordinering. Så derfor vil oplægget præsentere en introduktion til begreberne relationel koordinering og relationel samskabelse. Relationel koordinering er et udtryk for de kommunikations- og relationsmønstre, som samarbejdspartnere danner og indgår i, når de arbejder sammen om at løse en fælles og helhedsorienteret opgave, også kaldet en kerneopgave. Endelig drøftes potentielle muligheder for forbedringer i det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde omkring sårbare og udsatte unge og voksne, hvor rusmiddelproblematikker er i spil.
Har du brug for mere information?
Er du i tvivl om, hvorvidt temadagen er interessant for dig, så er du velkommen til at kontakte områdekoordinator Karen Marie Juhl
på tlf. 7269 1752 eller mail kjn@ucn.dk.
Vi glæder os til at se dig!