Strategier skal have liv - ellers er det lige meget!
Strategiarbejdet har mange facetter, men grundlæggende er formålet at bidrage til, at organisationen fokuserer på det, der er væsentligt for at lykkes. Strategien har kun kraft, når den er styrende for handlinger og adfærd i organisationen, hvorfor strategi-implementering må have et helt særligt fokus. Alt for ofte strander strategien på direktionsgangen og organisationen får dermed ikke den ønskede effekt af de strategiske prioriteringer.
I arbejdet med at definere, hvad man vil lykkes med, kan UCN act2learn være en vigtig partner:
»For at lykkes fremadrettet, må man undersøge, hvad man er udfordret af. Det kan tage tid at indkredse, og måske er der flere udfordringer, man skal arbejde med. Når de er lokaliseret, begynder strategiarbejdet.«
»Vi er den faciliterende aktør, som sørger for, at man læner sig ind i processen og kun fokuserer på at skabe en bæredygtig strategi. Samtidig sikrer vi, at relevante spørgsmål diskuteres, og vi hjælper med at udvikle og implementere strategien,« forklarer Elsebeth Wiwe, der er ledelses- og organisationskonsulent ved act2Learn.
Prioritér strategi-implementering
Strategien skal følges tæt, og Elsebeth Wiwe opfordrer til, at ledelsen planlægger hvordan og hvornår:
»Ledelsen må se efter indikatorer, der viser, om man er på vej mod målet. Er der forbedring eller skal noget tilpasses? Følges udviklingen tæt, realiseres strategien lettere og organisationens udvikling fastholdes fremadrettet.«
Når UCN act2learn deltager i strategiprocesser, er to begreber særligt vigtige: synkronisering og mobilisering. Målsætninger, strategier og indsatser skal synkroniseres med henblik på at skabe sammenhæng og mening i hele organisationen. Mobilisering bidrager til at holde fokus på medarbejdernes motivation og adfærd:
»Skal strategien realiseres, må medarbejdernes motivation mobiliseres. Strategien skal være relevant for det daglige arbejde og synkroniseres med det, der allerede handles på i organisationen. Derfor er det gavnligt, at det ikke kun er ledelsen, der planlægger strategien. Andre aktører fra organisationen skal også inddrages,« siger Elsebeth Wiwe.
UCN act2learn hjælper til strategiudvikling og -implementering på flere måder. Dels ved at facilitere arbejdet sammen med virksomheden og dels via formel kompetenceudvikling på Diplomuddannelsen i Ledelse, hvor ledere og nøglepersoner kvalificeres til at arbejde med strategiudvikling- og implementering på modulet »Ledelse af implementering«
For yderligere information, kontakt
Skrevet af Mette Green, meg@ucn.dk, UCN Kommunikation