Gå til hoved indhold

UCN act2learn udbyder i et tæt samarbejde med Det Nationale Sorgcenter to moduler om sorgrådgivning. Målet er at klæde deltagerne på til at arbejde med sorgbearbejdning i enhver form, styrke det teoretiske grundlag og give nye redskaber til fagpersoner, der allerede har erfaring med at møde mennesker i sorg.
For palliationssygeplejerske Louise Hagen Dam spiller sorg og døden en central rolle i hendes arbejdsliv. Hun er en del af et tværfagligt team, der lindrer patienters palliative problemstillinger, når de er i sidste fase af et alvorligt sygdomsforløb og har brug for pleje i eget hjem, ligesom teamet står for visitation til hospice i Frederikshavn.

- Jeg har arbejdet med palliation, siden jeg blev uddannet i 2010, men jeg ville gerne have mere viden, og uddannelsen har også givet mig nye perspektiver. Jeg har både fået øjnene op for, at vi gør det godt men også for nogle ting, vi kan gøre anderledes, fortæller Louise Hagen Dam.

Hun har under uddannelsen haft fokus på sorgstøtten til de pårørende, som er en vigtig del af hendes arbejde udover varetagelsen af den syges behov. Deltagelsen i uddannelsen har konkret ført til, at de i teamet er ved at implementere nye tiltag. Tidligere blev de pårørende kontaktet tre uger efter dødsfaldet med tilbud om samtale. Det er nu udvidet, så de også efter nogle måneder bliver kontaktet med tilbud om ny samtale. Louise har også taget initiativ til at udarbejde en ny samtaleguide til disse sorgsamtaler.

- Personligt har jeg fået meget ud af uddannelsen, men jeg synes også, jeg har givet en hel del videre til teamet, siger Louise Hagen Dam, der også fremhæver uddannelsens fokus på, hvordan de som medarbejdere passer på sig selv, når de arbejder med sorg så intenst, som det er tilfældet i et palliationsteam.

Louise Hagen Dam har som palliationssygeplejerske sorg tæt inde på arbejdslivet.

Anderledes sorggruppe

Charlotte Kongsbak, der ligeledes har taget uddannelsen i sorgrådgivning i 2023, har selv haft sorg tæt inde på livet, da hun for tre år siden mistede sin mand. En af de ting, hun oplevede hjalp med hendes mentale sundhed, var at arbejde med sin kreativitet i keramik-værkstedet. Hun underviste allerede i keramik og fik idéen til at skabe et nyt hold, som kombinerer keramikundervisning og sorggruppe med andre, der har mistet.

- Jeg ville ikke selv ville lægge min sorg i hænderne på andre uden den rette faglighed. Derfor besluttede jeg at tage uddannelsen i sorgrådgivning, inden jeg førte idéen med holdet ud i livet, fortæller Charlotte Kongsbak.

Hun etablerede i efteråret 2023 det første keramikhold, hvor alle sessioner starter med en fælles snak om sorg og egne tanker, inden arbejdet i værkstedet går i gang.


Charlotte Kongsbak fremhæver, at uddannelsen har givet hende et bedre grundlag for at spotte, hvis nogen har et kompliceret sorgforløb, hvor de har brug for mere støtte, end hun kan give i gruppen. Det har samtidig givet hende en større forståelse for og viden om sorg, hvilket hun kan bruge i arbejdet i sorggruppen.

- Man taler meget om, hvem man har mistet og ikke så meget om, hvad vi har mistet. Der er også mange, som taler om sorgens faser, men det er mere et landskab, hvor alt ikke kommer i bestemte faser. Det har jeg lært meget om gennem uddannelsen, lyder det fra Charlotte Kongsbak.

Charlotte Kongsbak kombinerer keramikundervisning og sorggruppe.

Sorgstøtte i hjemmeplejen

Daniella Bezerra Nielsen er psykoterapeut MPF og arbejder som SOSU i hjemmeplejen i Team Sydthy i Thisted Kommune og har været initiativtager til et tilbud om sorgstøtte til borgere, som enten er alvorligt syge, er pårørende til en alvorligt syg patient eller som har mistet. Borgere, der via hjemmesygeplejen er visiteret til sorgsamtaler, bliver tilbudt individuelle samtaler med Daniella.

-Uddannelsen har lært mig meget om sorgteori, og den viden har jeg kunnet bruge i mit arbejde. Samtidig med, at jeg har taget uddannelsen i sorgrådgivning, har jeg været med til at starte projektet op, og vi har ændret rigtig mange ting undervejs i forhold til, hvordan vi strukturerer støtten på baggrund af det, jeg har lært på uddannelsen, fortæller Daniella.

Hun har efterfølgende fået godkendelse til at gøre tilbuddet permanent efter et år som pilotprojekt.

- Uddannelsen har åbnet nogle døre for mig i forhold til at føre projektet om sorgstøtte ud i livet, konstaterer Danielle Bezerra Nielsen.

Daniella Berezza Nielsen står gennem sit arbejde i hjemmeplejen for sorgsamtaler til borgere og pårørende.

Uddannelse i to moduler

Du kan tage de to moduler i sorgrådgivning som selvstændig efteruddannelse eller lade dem indgå som valgmoduler i en sundhedsfaglig diplomuddannelse.

Du kan læse mere om uddannelsen på www.ucn.dk/sorgrådgiver.

Skrevet af Mette Green, UCN Kommunikation, meg@ucn.dk