Consolis Spæncom optimerer arbejdsprocesser med akademimodul
Med et akademimodul i produktionsoptimering har 20 medarbejdere hos Consolis Spæncom over seks dage stiftet bekendtskab med metoder, der har rustet dem til systematisk at optimere, fjerne spild og skabe flow i produktionen. Akademimodulet var med fokus på Lean-ledelse, og hvordan Lean-tilgangen kan bidrage til udvikling og løbende forbedring af arbejdsprocesser. I akademimodulet deltog de medarbejdere, der har berøring med produktionen, herunder produktionsledere, teamledere, tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter.
Relevant indhold og erfarne undervisere
Akademimodulets indhold blev tilrettelagt i samarbejde med Consolis Spæncom og med udgangspunkt i deres egne mål, udfordringer og behov for at sikre det mest udbytterige forløb.
”Der var virkelig kun gode tilbagemeldinger på selve forløbet og de øvelser, medarbejderne skulle lave. Indholdet var spændende og godt”, udtaler Claus Jørgensen.
Produktionsleder Michael Mortensen tilføjer:
”Underviserne har også meget at sige på sådan et kursus her, og de var gode, dem vi havde. Det er rigtig, rigtig fint, at det er nogen, der har noget baggrund ude i erhvervslivet. De kan sætte sig ind i, hvad der foregår ude i en virksomhed”.
”Der blev taget hensyn til vores begrænsninger”
Endeligt fremhæver både Claus og Michael, at der blev taget hensyn til produktionen og medarbejderne i tilrettelæggelsen af uddannelsesforløbet.
”Det var kun én gang om ugen, og det er nemmere at passe ind i produktionen”, udtaler Claus, og Michael tilføjer ”Det ville være for meget for produktionsfolkene at være afsted i en hel uge. Det er hårdt for dem at sidde på skolebænken – de er vant til at bruge hænderne”. Consolis Spæncom supplerede forløbet med et ”lær’ at være studerende” kursus for at introducere produktionsfolkene til studielivet. Claus mener, at det var rigtig givende for medarbejderne. Efter Consolis Spæncoms eget ønske og behov blev forløbet afviklet både på virksomhedens adresse samt i UCNs lokaler.
Forbedret engagement, gåpåmod og overblik hos medarbejderne
Om forløbets udbytte fremhæver fabrikschef Claus Jørgensen, at medarbejderne har fået et betydeligt større engagement og gåpåmod, som har flyttet dem.
”Engagementet er forbedret. De har fået noget viden, der gør, at hvis de kommer i en udfordrende situation, så har de nogle værktøjer, de kan bruge”.
Han ser nu 20 medarbejdere, der taler samme sprog, og det har forbedret processerne ude i produktionen. Hertil fremhæver produktionsleder Michael Mortensen, at han under forløbet har udviklet en tavle til bedre overblik over dagens gøremål.
”Jeg fik til opgave at skabe et bedre overblik, og derfor lavede jeg en tavle, som nu er digitaliseret. Det er noget, vi bruger rigtig meget nu, så det er virkelig fint”.
Tilskud på 10.000 kroner til deltagerbetaling
Med tilskud fra Omstillingsfonden fik Consolis Spæncom dækket stort set alle de udgifter. For at styrke efter- og videreuddannelsesmuligheder tilbyder Omstillingsfonden at dække deltagerbetalinger på op til 10.000 kroner. Pengene uddeles efter først-til-mølle-princippet og kan søges til blandt andet akademi- og diplommoduler, enkeltfag, fagspecifikke kurser og en række deltidsuddannelser med merit.
Læs mere om Omstillingsfonden og dine muligheder for tilskud.
Hvordan kan vi hjælpe jer?
Ønsker du ligesom Consolis Spæncom at optimere processerne i din virksomhed gennem et forløb, der er relevant for lige netop jeres mål, udfordringer og behov? Så kontakt vores salgs- og forretningsudvikler, Vicki Banch Friis Frederiksen, for en uforpligtende snak, hvor vi sammen ser på hvilke muligheder, der kan indfri jeres ønsker til et forløb.